2109336162 Ευρυδάμαντος 18, Νεος Κόσμος politispt@yahoo.gr

Ρουτίνα τουαλέτας

Ρουτίνα τουαλέτας

Καθιερώνοντας ρουτίνα τουαλέτας στα παιδιά

 

Βασισμένο στο: “Establishing Toileting Routines for Children”

www.aota.org

Η χρήση της τουαλέτας είναι μία σημαντική δραστηριότητα της καθημερινής ζωης και έχει πολλές κοινωνικές επιπτώσεις. Προκειμένου το παιδί κατακτήσει αυτό το σημαντικό ορόσημο, είναι χρήσιμο να καθιερωθεί μία σαφής ρουτίνα τουαλέτας από την οικογένεια. Αυτό θα διασφαλίσει ότι το παιδί θα πετύχει στο σχολείο και σε διάφορες κοινωνικές περιστάσεις.

Οι ακόλουθες συμβουλές είναι από παιδιατρικούς εργοθεραπευτές, οι οποίοι έχουν εμπειρία στην εκπαίδευση γονέων στην δημιουργία ρουτινών τουαλέτας.

 

Αν θέλετε να ...  Εντοπίσετε τα σημάδια πότε το παιδί είναι έτοιμο να ξεκινήσει μια ρουτίνα τουαλέτας.

Τα παιδιά συχνά θα επιδείξουν σημάδια, όταν είναι έτοιμα να εκπαιδευτούν στην τουαλέτα.

Αυτά τα σημάδια περιλαμβάνουν:

 Το ενδιαφέρον για το μπάνιο ή για την διαδικασία της τουαλέτας, για παράδειγμα η θέληση του να επισκεφτεί το μπάνιο, να παίζει υποδύοντας ότι πηγαίνει τουαλέτα, να αγγίζει το χαρτί της τουαλέτας ή να είναι περίεργο για το πως λειτουργεί το καζανάκι και να κάνει ερωτήσεις.

 Η θέληση να παρατηρεί άλλους να χρησιμοποιούν την τουαλέτα.

 Η αναφορά στον φροντιστή του, πότε θα βγάλει την πάνα και/ ή θα φορέσουν εσώρουχο.

 Το να αρχίζει να ελέγχει τους σφιγκτήρες (κύστης & εντέρου) και/ ή να αναστατώνεται όταν λερώνεται η πάνα τους.

Είναι σημαντικό λοιπόν, οι οικογένειες να ξεκινούν την εκπαίδευση τουαλέτας, όταν μπορεί να λειτουργήσει στο παιδί, συνήθως από 18 μηνών έως 3 χρονών. Η εκπαίδευση τουαλέτας είναι μια οικογενειακή δέσμευση, έτσι όλα τα μέλη πρέπει να συνεργάζονται για στεφθεί με επιτυχία.

 

Αν θέλετε να ...  Δημιουργήστε μία επιτυχημένη ρουτίνα τουαλέτας βάσει ώρας.

Ένα σημαντικό μέρος της χρήσης τουαλέτας είναι για τα παιδιά να μάθουν το σώμα τους και τα συνθήματα τα οποία τους δίνει αυτό. Παρόλα αυτά οι οικογένειες πρέπει να ενθαρρύνουν τις ρουτίνες τουαλέτας συμπεριλαμβάνοντας τις ακόλουθες στιγμές μέσα στην μέρα για να επισκέπτεται το παιδί την τουαλέτα:

 Όταν ξυπνάει
 Πριν και μετά από έναν υπνάκο
 Πριν και μετά από μία νέα δραστηριότητα παιχνιδιού.
 Πριν από ένα γεύμα
 Πριν από τον νυχτερινό ύπνο
 Πριν φύγει απ’ το σπίτι για κάποια δραστηριότητα

Η συνεχής μεταφορά του παιδιού στο μπάνιο σε καθορισμένες στιγμές βοηθά στον προσδιορισμό μιας ρουτίνας για την οικογένεια και το παιδί. Αν το παιδί δείχνει σημάδια ότι χρειάζεται να πάει στην τουαλέτα κουνώντας ή πιάνοντας τα ρούχα του, οι γονείς μπορούν να ρωτήσουν αν είναι ώρα να επισκεφτούν το μπάνιο. Είναι επίσης σημαντικό να μάθουν να αναγνωρίζουν τα μηνύματα που τους στέλνει το σώμα τους και να πηγαίνουν από μόνοι τους τουαλέτα.

 

 

Αν θέλετε να ...  Αυξήσετε την ανεξαρτησία στην χρήση τουαλέτας.

Μέρος της επιτυχημένης χρήσης τουαλέτας είναι να διασφαλίσετε ότι το παιδί φοράει ρούχα που είναι εύκολο να <<κατεβάσει>>. Αυτό μπορεί να είναι ρούχο με ελαστική μέση.

 

Αν θέλετε να ...  Παρέχετε ένα άνετο και προσβάσιμο περιβάλλον

Το μπάνιο μπορεί να είναι ένα “τρομακτικό” μέρος για μερικά παιδιά με περίεργους θορύβους, αισθήσεις και μυρωδιές.
Κάποιες στρατηγικές, για να διαμορφώσετε μία καλή ρουτίνα τουαλέτας για να είναι ο χώρος προσβάσιμος, περιλαμβάνουν:

 Να τοποθετήσετε σε θέση ώστε να μπορεί να φτάνει το παιδί όλα τα απαραίτητα αντικείμενα που είναι απαραίτητα για την χρήση τουαλέτας, πχ χαρτί τουαλέτας, αλλά και κάποιο σκαλοπάτι ώστε να φτάνει την ίδια την λεκάνη.
 Να μιλάτε στο παιδί για το δωμάτιο του μπάνιου και πως λειτουργεί, ώστε να αποφευχθεί ο φόβος ή άλλο αρνητικό συναίσθημα.
 Τοποθετήστε πετσέτες σε έντονα χρώματα και σαπούνια με ωραίες μυρωδιές για να είναι ευχάριστο το περιβάλλον.
 Να αντιμετωπίζετε τις μυρωδιές με αποσμητικά χώρου, όταν είναι απαραίτητο.
 Να χρησιμοποιείται είτε ειδικό κάθισμα τουαλέτας , είτε γιογιό είτε υποπόδιο ώστε το παιδί να είναι ασφαλές.

 

Αν θέλετε να ...  Παρέχετε βοηθητικά βήματα στην εκπαίδευση της ρουτίνας τουαλέτας.

Να μάθει το παιδί να πάει τουαλέτα μπορεί να πάρει χρόνο και είναι σημαντικό να μην το πιέζετε. Τα παιδιά ίσως χρειαστεί να καθίσουν λίγο παραπάνω ώστε να είναι επιτυχής η προσπάθεια.
Μπορεί να επωφεληθούν από τα εξής:

  Το τρεχούμενο νερό της βρύσης που παρομοιάζεται με την ούρηση.
 Ένα ή περισσότερα τραγούδια μπορούν να φανούν χαλαρωτικά.
 Το ξεφύλλισμα ενός βιβλίου κατά την διάρκεια της τουαλέτας.

Αν ένα παιδί δεν μπορεί να θυμηθεί όλα τα βήματα της διαδικασίας ,μια σειρά εικόνων από κάθε βήμα κολλημένο στον τοίχο δίπλα στην τουαλέτα θα ήταν βοηθητικό.

 

 

Αν θέλετε να ...  Βοηθήσετε το παιδί σας να μάθει την υγιεινή της τουαλέτας.

Μερικά παιδιά χρειάζονται βοήθεια για να καθαριστούν μετά την τουαλέτα. Πιθανό είναι να χρειάζεται να τους εκπαιδεύσετε στο πόσο χαρτί πρέπει να χρησιμοποιούν και να ελέγχουν οπτικά ότι είναι καθαρά. Το πλύσιμο των χεριών είναι σημαντικό, για αυτό το λόγο πρέπει τα παιδιά να έχουν πρόσβαση στον νιπτήρα. Το σαπούνι και οι πετσέτες πρέπει να μπορούν να το φτάσουν εύκολα. Ώστε να προστατεύσετε τα παιδιά να μην καούν από το καυτό νερό μπορείτε να βάλετε ταμπέλες με χρώματα και να τους εξηγήσετε ποιο χρώμα συμβολίζει τι.

 

Αν θέλετε να ...  Ενισχύσετε την θετική συμπεριφορά.

Τα ατυχήματα τουαλέτας είναι μέρος της εκμάθησης και είναι αναμενόμενα. Τα παιδιά όταν έχουν στραμμένο το ενδιαφέρον τους σε κάτι, μπορεί να ξεχνούν να πάνε τουαλέτα μέχρι να είναι πολύ αργά. Ένα παιδί δεν πρέπει ποτέ να τιμωρείται για ένα ατύχημα τουαλέτας. Αντ’ αυτού , επαινείτε το παιδί όταν καθαρίσει και αντιμετωπίσει τα τυχόν ατυχήματα με ηρεμία. Λάβετε υπόψιν ειδικά υποσέντονα στο κρεβάτι προσωρινά προς διευκόλυνση στην καθαριότητα. Τα παιδιά μπορούν επίσης να καθαρίζουν όταν γίνονται ατυχήματα, γεγονός που θα βοηθήσει να αποφύγουν μελλοντικά ατυχήματα.
Επιβραβεύετε τα παιδιά για την υπευθυνότητα και την συμμετοχή στην εκμάθηση της τουαλέτας με εκφράσεις “Μεγάλο κορίτσι” ή “Μεγάλο αγόρι” και επαινείτε την επιτυχία όταν κρατούν στεγνό το κρεβάτι τους όλη την νύχτα.

 

Μετάφραση: Μυρεσιώτη Κωνσταντίνα, Εργοθεραπεύτρια

Πίσω